Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana ośmiornica to pyszna i elegancka przystawka. Ośmiornica jest delikatna w smaku, więc idealnie komponuje się z sosem winegret.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Macki ośmiornicy gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli oraz sosu mirin. Ugotowane macki odcedzamy. Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje wodę odlewamy i zalewamy niewielką ilością wrzątku(tyle, żeby się rozpuściła). Plastikową butelkę po wodzie mineralnej przecinamy na pół. Wkładamy do niej macki. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczoną żelatyną. Gdy wszystkie macki są już ułożone w butelce dociskamy je słoikiem lub szklanką. Studzimy. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki minimum na 3 godziny, żeby ośmiornica dobrze zastygła.
Po zastygnięciu butelkę rozcinamy i wyjmujemy sprasowaną ośmiornicę.
Kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim ośmiornicę. Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami.