Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek śląski podany w chlebie"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 146
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 189
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 146
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 189
Składniki
Wędzone żeberka pokrój na duże kawałki. Cebule oraz włoszczyznę obierz, opłucz. Wędzone żeberka i warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
Wlej około 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze około godziny. Wywar przecedź przez sitko. Ponownie wlej do garnka.
Do wywaru dodaj zakwas i gotuj razem jeszcze 15–20 minut na małym ogniu. W tym czasie jajka włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Jajka potnij na cząstki. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj do zupy. Całość przypraw chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem.
Ostrożnie wymieszaj ze śmietaną. Z bochenków chleba zetnij wierzchy, ostrożnie wydrąż środki. Nalej gotowy żurek. Do każdej porcji włóż kawałki kiełbasy oraz jajka na twardo. Ew. udekoruj świeżymi ziołami.
Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 2,80 złŹródło: Tina