Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne, domowe bułeczki, które aż zachęcają by się nimi częstować ;)
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 27
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 89
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7182
Polecam.
Odsłon: 1753
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 98
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 27
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 89
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7182
Polecam.
Odsłon: 1753
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 98
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać do momentu, aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko z masłem podgrzać do chwili, aż to drugie się stopi. Do rozpuszczonych drożdży dodać 2-3 łyżki mąki i wlać kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i zaczyn pozostawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 75 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach 13x18 cm (mniej więcej). Następnie ponacinać ukośnie dość gęsto.
Potem zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku i trzymając jeden koniec zawinąć do środka tworząc kształt róży. (U mnie wyszło 9 niemałych bułeczek).
Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Smacznego!