Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakuje podany z pastą z oliwek. Przepis pochodzi z 414. odcinka programu "Ewa gotuje".
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 113
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6623
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 180
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1256
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5950
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 113
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6623
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 180
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1256
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5950
Składniki
Do miksera wsypać 2 łyżki mąki (z odważonych wcześniej 600 g). Wkruszyć drożdże, posłodzić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut.
Cebulę posiekać i wrzucić do słoika. Dodać czosnek i pokrojone pomidory. Przyprawić solą, oregano i bazylią. Wlać oliwę i zmiksować blenderem. Do zaczynu wsypać mąkę. Wlać oliwę. Posolić i zmiksować.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zostawić na kilka minut, by podrosło. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować smarowidłem pomidorowym i pokroić na 4 pasy. Każdy złożyć w harmonijkę i ułożyć w natłuszczonej formie na babę (posmarowaną stroną do środka) – tak, by powstał wieniec. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.