Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamieszczam przepis na małą słodkość - drożdżowe rogaliki. Uwielbiane są przez większość osób. Nadzienie może być różnorodne - zaczynając od dżemów, kończąc na kremie czekoladowym. Ich największą zaletą jest banalna łatwość przygotowania. Jedyny minus - szybko znikają !
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 51
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 33
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 291
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 51
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 33
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 291
Składniki
1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem. 2. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypłynąć. 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając jeszcze trochę mąki (wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni). 4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby powstało koło, a następnie kroimy je na 10 trójkątów. 5. Na trójkąty nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu podczas pieczenia uzyskają złocisty kolor. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.