Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślisz, że upieczenie domowego chleba jest trudne? Mylisz się, jest bardzo łatwe. I wiesz co jesz :) Jak zwykle u mnie przepis z rodzaju "szybko i prosto"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Składniki
Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ulubione ziarenka lub inne dodatki (słonecznik, dynia, len, cebula, orzechy, suszone śliwki itd.) Wlać żurek z butelki (niepasteryzowany) lub maślankę naturalną. Dodać ciepłej wody, zarobić ciasto i wyrabiać przez chwilę. Odstawić na ok. 10-20 min.
Jak ciasto widocznie "ruszy" ponownie intensywnie wyrabiać je przez kilka minut. Umieścić w foremce o odpowiednim kształcie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chleb powinien być prawie taki duży jak docelowo chcemy, gdyż w pieczeniu urośnie już tylko trochę. Uwaga: wyrastanie może trwać długo, proszę się nie zniechęcać.
Wstawić do piekarnika na 200 st. i piec ok. 45 min. Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremki i położyć na ruszcie, żeby powietrze miało dostęp (inaczej się "spoci" od spodu). I gotowe.
Dygresje Wabika: Generalnie im więcej wyrabiania ciasta tym lepszy chleb. Ale w braku czasu lub siły można ten etap skrócić do minimum. My, Polacy jesteśmy przyzwyczajeni do lekko kwaśnego chleba, stąd żurek lub maślanka - nie trzeba robić samemu zakwasu (co bardzo długo trwa). Można w ogóle nie dodawać tych składników, jak ktoś woli taki mdły chleb. W wyjęty z piekarnika chleb można postukać palcem. Jak wydaje taki pusty dźwięk jak kartonowe pudełko, to na pewno jest upieczony w środku.
Na zdjęciu chleb z ziarnem dyni i czosnkiem.