Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne drożdżówki, które zniewalają swoim nadzieniem :)
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 92
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 91
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5640
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 678
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 92
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 91
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5640
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 678
Składniki
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, masło, 2 jajka, skórkę z cytryny oraz ciepłe mleko. Wszystko razem zagniatamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( w razie potrzeby podsypać mąką ). Formujemy kulę i przekładamy do miski nakrywając ściereczką, stawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1-2 godz. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto i odrywamy 1/3 ciasta na spód. Wałkujemy i wkładamy do formy ( ja użyłam tortownicy o śr. 26 cm, ponieważ robiłam z połowy składników) tworząc bazę pod bułeczki. Resztę ciasta wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 cm. Maliny łączymy z cukrem oraz mąką. Wykładamy na ciasto i zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy na 14 części. Bułeczki układamy na wcześniej wyłożonej ciastem blaszce w niedużych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 – 25 min. do zbrązowienia skorki. Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie z sokiem cytrynowym, jeśli jest za mało gęsty wystarczy dosypać więcej cukru. Polewamy bułeczki powstałym lukrem. Smacznego.
ILOŚĆ: ok. 14 bułeczek