Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1178
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1178
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Składniki
Wykonanie: Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione z czterema łyżkami drożdże i cukry. Zarobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z białek.
Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do wody w misce.
A gdy wypłynie zarobić trzy placki i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Z placków możemy zrobić piramidę, smarując dowolnym powidłem lub bitą śmietaną. Placki są smaczne także same z kawą inką, lub mlekiem, właściwie smakują pod każdą postacią. Placuszki te nie wysychają, są świeże i wilgotne przez dwa tygodnie.