Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki z nutą róży"
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 71
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 134
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 64
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 130
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 158
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 71
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 134
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 64
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 130
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 158
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,30 zł
Marmoladę mieszamy z konfiturą z płatków róży lub z różą ucieraną z cukrem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy tłuszcz, siekamy nożem. Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną, wlewamy do mąki. Zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy 60 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość 3–4 mm. Kroimy w pasy, które dzielimy na trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i rolujemy ku górze, nadając mu kształt rogalika.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Wartość odżywcza 100 g 347 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 41 gŹródło: Rewia