Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciocine rogaliki z cukrem. Ciasto krucho- drożdżowe, mięciutkie i pulchne w środku, a zewnątrz chrupiące i mega cukrowe. Przepis przywiozłam od mojej kochanej rodzinki z Podlasia i za każdym razem przy ich przygotowaniu, wracam z ogromnym sentymentem w mój ulubiony region Polski.
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Składniki
Przygotowanie Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki przesianej mąki i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy na parę minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Smalec i margarynę siekamy z mąką do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy gotowy zaczyn i rozkłócone jajko, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie w dotyku. Na talerzyk wysypujemy parę łyżek cukru z cukrem waniliowym. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy rulon. Delikatnie połowę obtaczamy w cukrze i zwijamy od góry do dołu zagniatając ciasto do środka. Krótki filmik w komentarzach na Facebook- zapraszam do obejrzenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, zachowując niewielki odstęp. Pieczemy w temperaturze 180 na rumiany kolor. Smacznego.