Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, drożdżowe rogaliki w sam raz do niedzielnej kawki ;)
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Obrane i pokrojone jabłka rozgotować z dodatkiem cukru, można dodać łyżkę wody (ja pominęłam, bo miałam bardzo soczyste owoce). Na blat wysypać mąkę, zrobić dołek i skruszyć tam drożdże, dodać miód i odczekać kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i odstawić do lodówki na ok. 60 min. W tym czasie owoce ostudzić i połączyć z bułką tartą. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować, wykrawać trójkąty i na każdy koniec kłaść łyżeczkę nadzienia, zwinąć.
Przełożyć na blachę i pozostawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15-20 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!