Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszne rwane bułeczki"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 20
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6512
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1169
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 20
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6512
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1169
Składniki
W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, żółtka, pozostały cukier oraz mleko z drożdżami.
Wyrób gładkie ciasto, pod koniec dodając powoli rozpuszczony tłuszcz. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podziel na 15 części. Każdą lekko spłaszcz w dłoniach, włóż do niej śliwkę i uformuj kulkę. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej jedna obok drugiej kulki ciasta (łączeniem do dołu). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180°C.
Przygotuj sos waniliowy. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę oraz ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Bułeczki oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem waniliowym.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie