Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pszenne bułeczki szpinakowe, warzywne, zdrowe. W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, świeżością pachnące. O kolorze nietypowym, w smaku wyjątkowym. Szybko je się przygotowuje, dłużej na wyrośnięcie się oczekuje, a po upieczeniu znikają w okamgnieniu.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 50
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 964
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 134
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 50
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 964
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 134
Składniki
Za pomocą miksera lub blendera, rozdrabniamy szpinak z dodatkiem wody, pieprzu i oliwy z oliwek. Całość przelewamy do miski, mieszamy z rozkruszonymi drożdżami. Dodajemy 200 g przesianej mąki, łączymy składniki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w na ok. 30 min w ciepłe miejsce (temp. pokojowa). Dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Kształtujemy kule, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, robimy kulę, którą kroimy jak pizzę, na 8 równych części. Z każdej formułujemy przez zagniecenie ciasta do środka, formułujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem lub żyletka. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 2 godz. (czas zależy od temp. otoczenia). Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Wierzch ciasta smarujemy oliwa z oliwek. Pieczemy 5 min, następnie temp. zmniejszamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Bułki po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz smarujemy oliwą.