Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na domowe grahamki"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 184
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 184
Składniki
Dzień przed pieczeniem wymieszaj w misce na zaczyn. Odstaw na 12-16 godzin do fermentacji (w temperaturze pokojowej).
Namocz otręby w połowie wody na ciasto (5 minut). Dodaj do zaczynu razem z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniataj na oprószonej mąką stolnicy 5-7 minut, aż sprężyste przestanie kleić się do rąk.
Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość.
Przełóż ciasto na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na 9 równych bułek. Ułóż je na oprószonej mąką blasze, obsyp płatkami owsianymi i odstaw na 30-40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Spryskaj wodą jego spód i ścianki. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmij grahamki od razu i odstaw na drucianą podstawkę, aby ostygły.Źródło: Olivia