Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na chleb"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 67
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7163
Polecam.
Odsłon: 1691
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 67
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7163
Polecam.
Odsłon: 1691
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Odmierz 100 ml ciepłego mleka. Wkrusz do niego drożdże. Domieszaj cukier i tyle mąki luksusowej, by powstał dosyć gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na ok. 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Odsyp ok. 1/2 łyżeczki soli, resztę dodaj do składników w miseczce. Wsyp trochę kminku. Dolej pozostałe mleko i ok. 1/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je, odstaw w ciepłe miejsce na 35–45 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego 2 kule – mniejszą i większą. Ułóż je jedna na drugiej. Do mniejszej kuli przyłóż trzonek drewnianej łyżki i mocno przyciśnij, by powstał głęboki rowek. Chleb odstaw jeszcze na 45 minut.
Jajko wymieszaj z odłożoną solą i łyżeczką wody. Posmaruj tym wierzch bochenka. Piecz go 35-45 minut w temp. 200 st.
Zachowuje świeżość nawet przez 5 dni.
ok. 75 min
Wyrastanie: ok. 105 min
kromka ok. 80 kcal
Ok. 10 gr za kromkęŹródło: Tina