Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruche rogaliki z masą makową"
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 722
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 300
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 186
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 565
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 722
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 300
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 186
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 565
Składniki
Masło siekamy w misce z mąką, dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy 2 żółtka, jajko, śmietanę i zagniatamy ręcznie, aby wszystkie dobrze się połączyły. Gdyby ciasto przyklejało się do miski, dodajmy jeszcze trochę mąki. Gotowe wstawiamy na godzinę do lodówki.
Masę makową wyjmujemy z puszki na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Z ciasta odrywamy porcję i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, aby powstał okrąg, który dzielimy na trójkąty. Na każdym układamy porcję masy makowej i zwijamy od podstawy do stożka, w nieduży rogalik.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25–30 minut w 180oC. Kiedy pierwsza porcja rogalików będzie dochodzić w piekarniku, przygotowujemy kolejną partię.
Czas przygotowania 150 minut. Cena sztuki 0,30 zł
Wartość odżywcza sztuki 125 kcal Białko 2,5 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 12 gŹródło: Rewia