Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe klasyczne żytnie bułeczki. Chrupiące z zewnątrz i zbite w środku, a zarazem lekkie z puszystym miękiszem. Są bardzo dobre, szybko się je robi więc zachęcam do zrobienia na śniadanie lub kolację ;)
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 330
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 284
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 330
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 284
Składniki
Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do mieszanki dodać 100g mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i pozostałą część mąki. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut.
Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja nóż posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut (najlepiej do podwojenia objętości). Bułeczki pieczemy przez ok 15 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C.