Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i szybkie do wykonania rogaliki z serem do kawy i herbaty jak również jako poczęstunek dla nieoczekiwanych gości. Na każdą okazję i nie tylko. Mogę zapewnić, że bardzo szybko znikają.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 202
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8941
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 202
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8941
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Składniki
Do mąki wsypujemy cukier i siekamy nożem z tłuszczem, dodajemy żółtka i drożdże rozmieszane w letnim mleku. Wszystko zagniatamy i dobrze wyrobiamy. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części, w zależności jakiej wielkości chcemy rogale. Każdą jedną część rozwałkowujemy w kształcie koła i dzielimy na 8 części. Na każdą część kładziemy ser lub inne nadzienie np. marmoladę lub dżem. Zwijamy i wykańczamy cukrem, może być brązowy, wymieszany z cukrem wanilinowym. Na talerz sypiemy cukier wanilinowy dodajemy cukier a na drugi talerz samo białko. Każdy rogalik maczamy wierzchem w białku a potem w cukrze i układamy na blachę. Tak można w szybki sposób wykończyć estetycznie i smacznie rogale. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 - 20 min. na termoobiegu w temp. 180 stopni. Rogale muszą być rumiane.
Uwagi: Aby masa serowa była dobrze połączona ze wszystkimi składnikami dodaję jogurtu greckiego, masa nie może być za rzadka .