Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gyros z kurczaka w chlebku pita"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 284
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 284
Składniki
ok. 30 minut
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki albo słupki. Pomidorki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, przekroić na pół, a potem w półplasterki. Połowę cebuli pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miętę i tymianek opłukać, osuszyć, trochę ziół odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Jogurt wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulą, czosnkiem, miętą oraz oliwą. Dodać sok z cytryny. Sos jogurtowy przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka, usmażyć na rumiano. Mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć resztę cebuli. Kukurydzę odsączyć na sitku. Ponownie na patelnię włożyć kurczaka. Dodać do niego kukurydzę oraz tymianek. Chwilę razem podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem.
Chlebek pita pokroić na 4 trójkąty. Napełnić je gyrosem (kurczakiem z dodatkami), plasterkami pomidorów i poszatkowaną kapustą. Polać sosem jogurtowym. Resztę sosu postawić obok. Danie udekorować cząstkami cytryny.Źródło: Życie na gorąco