Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto wyjąć na blat, dodać do ciasta 80 g czekolady i krótko razem wyrobić, aby składniki się połączyły. Ciasto podzielić na 12 części. Uformować i odłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierch bułeczek udekorować pozostałą czekoladą. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Przed samym pieczeniem bułeczki można dodatkowo posmarować rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego!