Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to doskonały dodatek do barszczu lub przekąska do pracy czy piknik.
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
Przygotowujemy farsz: kapustę odciskamy z soku, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu do czasu aż będą miękkie a woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonych pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę. Mieszając dusimy razem do czasu aż woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy jajka i mąkę i dokładnie wyrabiamy rękoma. Na koniec dodajemy roztopione przestygnięte masło, szczyptę soli i olej. Ponownie dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 10-12 porcji. Ciasto układamy na dłoni, nakładamy porcje farszu i zlepiamy ciasto formując podłużną bułkę.
Przygotowane bułeczki z farszem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewany do 190-200 stopni C. Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem. /5 min przed wyjęciem z piekarnika możemy je posypać startym żółtym serem./ Bułeczki pieczemy 25-30 min.