Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebab każdy zna, każdy lubi. Najczęściej kupujemy go na mieście, ale z powodzeniem można go zrobić w domu. Jest zdecydowanie lepszy i daje dużą satysfakcję.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki. Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę, dzielimy na 3 części. Każdą z części będziemy wałkować na duży placek. Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor. Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części.Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę. Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią. Bułki gotowe. Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros. Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również. Cebulę szatkuję. Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron. Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni) Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania) Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, i znów sos i całość posypuję prażoną cebulką.
i gotowe