Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bułki żytnie na zakwasie z płatkami owsianymi
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 75
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 137
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 75
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 137
Składniki
Wieczorem. Mąkę przesiewam do misy. Mieszam z płatkami. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.
Od rana. Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję kulki /wyszło mi 7 małych bułeczek/. Podsypuję mąką jeśli potrzeba /a potrzeba. ciasto na bazie mąki żytniej jest bardzo, bardzo lepkie/. Układam uformowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 1-1,5 godziny. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po około godzinie wkładam blachę do piekarnika. Piekę około 35 minut.