Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek pita wymaga tylko 6 składników. Smakuje nieziemsko. Pita jest miękka, puszysta i pulchna. Świetnie współgra z dodatkami mięsnymi i warzywnymi. Może być użyty do kanapek, przekąsek, grilla. Żaden gotowy placek nie może równać się tym przygotowanym z tego przepisu. W lodówce możesz je przechowywać nawet przez 5 dni. Wystarczy je lekko podgrzać lub podpiec.
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 275
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 275
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Składniki
W dużej misce rozpuść cukier w ciepłej wodzie. Posyp płyn drożdżami i odstaw na 5 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Dodaj 1 szklankę mąki, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj całość drewnianą łyżką. Powoli dodawaj pozostałą mąkę aż powstanie puszyste ciasto. Zagniataj je przez 10 minut.
Przykryj ciasto wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.
Mocno uderz ciasto i podziel je na 12 kawałków. Uformuj równe kule i przykryj je ponownie kuchennym ręcznikiem. Zostaw na 10 minut.
Rozwałkuj każdą kulę za pomocą wałka na równomierny placek. Przenieś placki na blachę do pieczenia wyłożoną lekko oprószoną mąką papierem do pieczenia. Odłóż na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. Celsjusza lub jeśli to możliwe, nawet bardziej. Piecz chlebki przez 3-5 minut na dolnej półce. Chlebek pita po wyjęciu z pieca owiń w czysty ręcznik kuchenny.