Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, domowe pieczywo, którego zapach roznosi się po całym domu...to lubię!
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 147
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 866
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 147
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 866
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Składniki
Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wlać ciepłą wodę i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odczekać 10 min. Potem dodać w miarę ciepły kefir (ja pojemnik z kefirem wsadziłam na kilka minut do gorącej wody), sól i stopione masło. Dodać mąki razowe, wymieszać. Potem wsypać resztę mąki pszennej (bezpieczniej wsypać 2 szklanki, a potem w razie potrzeby dosypać resztę). Na końcu do ciasta wsypać siemię lniane i wyrobić ciasto drożdżowe, które przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce przynajmniej na 60 min.
Wyrośnięte przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i czekamy jeszcze 2 kwadranse. Na końcu chleb smarujemy masłem i posypujemy z wierzchu ziarnami. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 30-35 min. Smacznego!