Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebek drożdżowy z pomidorami i oliwkami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Składniki
Mąkę wymieszaj z wodą, drożdżami, oliwą, solą. Zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Oliwki pokrój w plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrób, ułóż je w formie, wyklej brzegi, odstaw do wyrośnięcia. Gdy urośnie, delikatnie powkładaj w nie oliwki, pomidory, szynkę, posyp ziołami.
Ciasto odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch oliwą, posyp lekko solą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piecz 15 minut. Temperaturę zmniejsz do 180°C i piecz 35 minut. Odstaw do ostygnięcia. Chlebek przechowuj w ściereczce.
CZAS: około 40 minutŹródło: Dobry Tydzień