Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki w pełni. Korzystajmy z niego i cieszmy się ich smakiem, bo teraz są najsmaczniejsze. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, dlatego postanowiłam urozmaicić nimi jedno z moich ulubionych ciast. Dojrzałe, słodkie banany i śliwki tworzą duet idealny, który zachwyci podniebienia małych oraz dużych smakoszy. Delikatna nuta cynamonu dodaje ciastu cudownego smaku i aromatu.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1049
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1049
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i mieszamy.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu (w dwóch rzędach) układamy obok siebie kawałki śliwek, które delikatnie oprószamy cynamonem.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem oraz płatkami kokosowymi (opcjonalnie).