Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb żytni razowy, upieczony na żytnim zakwasie z dodatkiem ostropestu plamistego.
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2301
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 38
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 725
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3937
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 444
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2301
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 38
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 725
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3937
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 444
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.na 4-5 godzin . W dniu pieczenia: Wymieszać mąki z solą, ostropestem i płatkami, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremkę (keksowa 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch ciasta. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie lekko zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Udanego wypieku :)