Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny chleb z ziemniakami z charakterystyczną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem na pewno będzie dla ciebie dużym zaskoczeniem. Z pewnością przygotujesz go ponownie. Zwłaszcza, że do wykonania tego wypieku odpowiednie będą też ziemniaki, które pozostały z obiadu. Możesz od razu upiec chleby z podwójnej porcji, ponieważ pieczywo z dodatkiem ziemniaków długo pozostaje świeże.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 822
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 523
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 822
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 523
Składniki
Obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć na puree, gdy będą jeszcze gorące. W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże, po czym wymieszaj. Następnie dodaj rozgniecione ziemniaki i dokładnie wymieszaj (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Dodaj lekko ubite jajka, miękkie masło i zagniataj przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (najlepiej na około 1 godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, mocno uderz, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, ponownie zagnieć i uformuj dwa bochenki. Przykryj surowe ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut, by jeszcze podrosło. Nastaw piekarnik na 180°C. Chlebki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo przełóż do wysmarowanych foremek. Wierzch ciasto możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piecz chleb około 30 minut lub do momentu, aż wierzch pieczywa stanie się złocisty. Wystudź na kratce i częstuj się.