Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1751
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1751
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Do miski dodać wszystkie składniki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać 2 spore garście mąki luksusowej oraz olej i dokładnie wyrobić ręką.
Wyrobione ciasto ( lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować ) przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Jak już podwoi swoją objętość posmarować dwoma łyżkami mleka i wstawić je do nagrzanego piekarnika.
Na 190 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu i wyjęciu z formy studzić na kratce ( może być od piekarnika ) do całkowitego ostudzenia.
Chleb wyszedł bardzo smaczny a do tego jeszcze masło prawdziwe to jak to mówią " niebo w gębie ". Polecam.