Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chałka z Wiślicy"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 137
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 180
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 137
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 180
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Składniki
Masło stop, mleko podgrzej. W miseczce wymieszaj: mąkę, drożdże, sól i cukier. Dolej mleko. Wbij jajka, wsyp cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Pod koniec dolej masło. Ciasto przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 3 porcje. Każdą rozwałkuj. Na jednej rozsmaruj maromoladę. Placki zwiń. Rulony spleć. Końce sklej.
Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 35 minut.
Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzyj lukier. Migdały zrumień na suchej patelni. Wystudzoną chałkę oblej lukrem i posyp migdałami.
ok. 2 godziny i 25 minut, 1 porcja ok. 300 kcal.Źródło: Tina