Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chałka z kruszonką"
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1225
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1222
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 772
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1225
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1222
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 772
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Mleko podgrzewam. Drożdże rozkruszam, zalewam mlekiem z cukrem, mieszam. Mąkę, cukier wanilinowy i sól mieszam, łączę z jajkami, rozpuszczonym masłem i zaczynem drożdżowym. Wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.
Kruszonka: wszystkie zagniatam. Schładzam.
Czekoladę kroję w kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części. Z każdej formuję wałek, rozpłaszczam. Układam na nich czekoladę i znów zwijam. Zaplatam warkocz.
Wkładam chałkę do formy, wierzch smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę 30-40 min w temp. 170°C.
<strong>Marta Matusiewicz z Bielska-Białej</strong>
120 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 10 porcjiŹródło: Kobieta i życie