Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne moje ciasto drożdżowe tym razem z jeżynami.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z odrobiną ciepłego mleka, cukru i mąki (do konsystencji śmietany) i przenieść w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrami, połączyć z rozczynem i resztą maki. Ciasto wyrobić bardzo starannie, wlać resztę ciepłego mleka, zagnieść ciasto ręka aż będzie odstawało od ręki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dodać stopione przestudzone masło, olej, aromat (kilka kropli) ponownie zagnieść i znowu odstawić na pół godziny. Formę posmarować olejem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć w przygotowanej formie, po czym posypać jeżynami i przykryć drugą połową ciasta. Ponownie odłożyć na kilka minut w ciepłe miejsce. Górę placka posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut na dolnej grzałce i dopiec na rumiano przy górnej i dolnej grzałce.