Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ze świeżym masełkiem smakują wybornie.
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 702
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 430
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 763
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 122
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 702
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 430
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 763
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 122
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki oraz 4 łyżkami mleka. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, resztę mleka i sól. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło. Stopniowo wsypujemy mąkę. Dodajemy połowę pestek dyni. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie kule. Lekko spłaszczamy i układamy na blaszce. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy pozostałymi pestkami. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.