Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno pytanie, czy czasami macie ochotę na ciepłe bułeczki z samego rana bez wychodzenia z domu. Ja mam rozwiązanie, ponoć oryginalny szwedzki przepis. Bułeczki robi się wieczorem, wkłada do lodówki na noc, a rano tylko piecze. Pyszne!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1073
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1073
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Składniki
Mąkę wymieszałam w takich proporcjach:20 dag pszennej zwykłej, 20 dag żytniej białej, i 10 dag żytniej razowej. Jajko wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy, studzimy do temperatury pokojowej, mleko podgrzewamy by było letnie. Nie może być gorące! Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, wlewamy mleko, masło, dodajemy jajko, wyrabiamy mikserem. Z ciasta formujemy okrągłe bułki.
Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki na całą noc na najzimniejszą półkę, dzięki temu będą powoli rosły. Rano wyciągamy z lodówki, odczekać 15 min, żeby się ociepliły, smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnem, pieczemy 15 min w około 200-230stopniach.