Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki drożdżowe w kształcie piesków"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 134
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 37
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 134
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 37
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Z wody, drożdży, cukru i 3-4 łyżek mąki przygotowuję zaczyn. Odstawiam go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypuję do miski. Dodaję sól, przyprawę do grilla, margarynę i zaczyn. Całość wyrabiam ok. 15 minut. Ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formuję z niego wałek. Kroję go na 12 plasterków i formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej pergaminem. Nożem nacinam z obu stron uszy. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Z kawałków oliwek robię noski i oczy piesków, dodatkowo dekoruję kminkiem. Piekę ok. 30 min w temp. 180°C.Źródło: Naj