Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki przygotowane na bazie ciasta duńskiego, smakiem przypominają ciasto francuskie. Wypełnione kwaśnymi wiśniami i oprószone pudrem. Ciasto przygotowywane na drożdżach, które robi się szybko -nie wymaga skomplikowanych "zabiegów"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Wykonanie ciasta: W jednej misce roztrzepać widelcem: wodę z mlekiem i jajkiem. Odstawić na bok. Do drugiej większej miski przesiać mąkę dodać suche drożdże -wymieszać, dodać cukier wymieszać i sól -wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, aby składniki się połączyły - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość odstawionej miski i wymieszać rękoma. Ciasto będzie lekko klejące i musi być koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Składniki na nadzienie wymieszać.
Następnego dnia wyciągnąć zimne ciasto z lodówki ok. 1 godz. przed zamiarem robienia bułek. Podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na prostokąt. Można podsypywać mąką. Ten podzieliłam na 6 mniejszych prostokątów. Każdy podzieliłam w myśli na pół, na jednej połówce nacięłam nożem, drugiej brzegi posmarowałam roztrzepanym jajem i nałożyłam nadzienie, nakryłam częścią z nacięciami i lekko przycisnęłam. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180o (góra-dół) pieczemy przez 15-17 min. Pyszne są świeże, jeszcze ciepłe a w drugim dniu można podgrzać (jeśli ktoś używa w mikrofali na małej mocy przez 3 min) lub w piekarniku w 100st przez 4 min.