Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat tego wina jest niesamowity. Przepis jest bardzo uproszczony, więc każdy sobie poradzi.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1059
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1059
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
To już drugie wino z malin, które nastawiam w tym roku, tym razem mniejsza porcja. Miałam 5-6 l malin- czyli około 2,5 kg owoców. Wino w kieliszku jest jeszcze mętne, ponieważ jest przed zlaniem z nad osadu.
Najlepiej w dniu nastawienia jest założyć kartkę w notesie i notować ilości i daty dodawania cukru. Miałam 2,5 kg owoców, więc w sumie powinnam dodać 1 l wody i 0,5 kg cukru. Za pierwszym razem dodaje się połowę wody i cukru. Maliny zmalaksowałam razem z wodą i cukrem.
Rozrobiłam drożdże winiarskie według przepisu na opakowaniu- rozrobiłam je w wodzie o temperaturze 30 C i poczekałam 15 minut. Dodałam je do malin. Maliny powinny postać do maksymalnie tygodnia. Niby trzeba je mieszać, ale mnie nigdy nie ma i ich nie mieszam. Po tygodniu odciska się sok przez tetrę. Przelewa do balonu i zakłada rurkę fermentacyjną. Po następnym tygodniu można dodać 1/4 proporcji cukru i wody. Najlepiej jest patrzeć czy wino bombluje. Jeśli fermentacja słabnie można po około dwóch tygodniach dodać ostatnią 1/4 proporcji cukru i wody. Po tym czasie można sprawdzić smak, jeśli jest przeraźliwie kwaśne można zwiększyć ilość cukru, jeśli odpowiednie, można poczekać, aż fermentacja trochę się uspokoi. Wino się zlewa z nad osadu- lub nie. Jest to wino to szybkiego spożycia- przed zimą.
Smacznego :)