Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna kawa z dodatkiem 2 składników wzajemnie się uzupełniających: cynamonu oraz mięty. Przypominam prozdrowotne właściwości obydwu: Cynamon rozgrzewa, ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, dezynfekujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciw obrzękowe, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe; wspiera serce, obniża cholesterol, poprawia zdolności kognitywne. Mięta ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwutleniajace, znieczulające, obniżające ciśnienie krwi, ułatwia trawienie, łagodzi stres, napięcie nerwowe, bakteriobójcze. Więc jeśli masz poranny ból glowy spróbuj kawy z cynamonem i miętą zanim weźmiesz paracetamol.
Kawiarka, łyżeczka, czajnik, szklanka/ filiżanka
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1588
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1588
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Nastawiamy wodę w czajniku, a następnie wsypujemy kawę do naczynia, w którym przygotowujemy kawę. Jeśli jest to włoska kawiarka, do części na wodę wsypujemy cynamon i wkładamy miętę.
Po zagotowaniu zalewamy zwartość kawiarki, przyciskamy tłoczek i parzymy 3 minuty. Wlewamy również wodę do szklanki czy filiżanki, aby podtrzymać temperaturę kawy.
Po 3 minutach wylewamy gorącą wodę z filiżanki czy szklanki i napełniamy ją pyszną poranna kawą. Ja piję bez mleka, bo mi lepiej smakuje, ale można dodać mleko lub śmietankę.