Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży sok ze śliwek ma wiele wartości prozdrowotnych. Profilaktycznie możesz dostarczyć swojemu organizmowi witaminę C oraz witaminy grupy B. Poprawia apetyt, a także trawienie. W dodatku ma właściwości antybakteryjne. Trzeba jednak uważać z ilością jego picia.
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 44
Ta surówka ze świeżej kapusty to orzeźwiająca i lekka przystawka, która łączy...
Odsłon: 5165
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 192
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 44
Ta surówka ze świeżej kapusty to orzeźwiająca i lekka przystawka, która łączy...
Odsłon: 5165
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 192
Składniki
Najpierw przygotuj owoce. Umyj je pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Przekrój na pół i wyciągnij pestki. Podziel na mniejsze kawałki.
Przełóż śliwki do dużego garnka z szerokim i grubym dnem. Doprowadź je do wrzenia, najlepiej na małym palniku. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy zaczną się rozpadać po 15-20 minutach, zblenduj je albo rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Do tego samego garnka wsyp cukier, wlej wodę i wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 30 minut. Cukier powinien się rozpuścić. Przepuść sok ze śliwek przez sitko, delikatnie przetrzyj owoce. Ponownie zagotuj to, co pozostało. Przelej sok do słoików albo butelek. Szkło musi być wyparzone, suche i czyste.
Przygotuj drugi garnek, na dnie wyłóż ściereczkę bawełnianą, wlej wodę, zagotuj ją i ułóż słoiki z sokiem, jeden obok drugiego. Pasteryzuj przez około 15 minut.