Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczówka z anyżem"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 27
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 750
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 163
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 27
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 750
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 163
Składniki
Do garnka wsyp cukier. Dolej wino oraz 250 ml wody. Podgrzewaj, a gdy płyn zawrze, zmniejsz płomień i gotuj, aż powstanie gęsty syrop. Podczas gotowania często go mieszaj.
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową warstwę – biała jest gorzka i może popsuć smak likieru). Z owoców wyciśnij sok. Źdźbła trawy cytrynowej rozgnieć.
Do gotującego się syropu dodaj sok i skórkę z pomarańczy, gwiazdki anyżu oraz trawę cytrynową. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia. Potem dolej wódkę i odstaw pod przykryciem na 2 dni.
Po tym czasie całość przecedź przez gęste sitko wyłożone gazą. Likier przelej do butelek. Mocno zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Trawę cytrynową może zastąpić skórka z limonki.
ok. 30 min, 1 porcja (100 ml) zawiera ok. 360 kcal. Ok. 3,90 zł za porcję.Źródło: Tina