Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nalewka z dzikiej róży"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 750
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6497
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 145
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1125
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 750
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6497
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 145
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1125
Składniki
Owoce oczyść, usuwając nasiona, umyj i osusz. Zasyp w dużym słoju cukrem i postaw w cieple, aby puściły sok. Co 2 dni potrząsaj słojem.
Po 2 tyg. wlej do słoja z owocami spirytus z wódką, zakręć i odstaw na kolejne 2 tyg., co parę dni wstrząsając. Po tym czasie zlej, przecedź i przelej do butelek.
Postaw w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie gotowa po 2 miesiącach (ale im dłużej stoi, tym jest lepsza).
Szybsza wersja: 50 dag owoców róży rozgnieć, zalej litrem wódki żytniej.
Dodaj 25 dag miodu, wymieszaj, ustaw w cieple na 2 tyg. Następnie zlej znad owoców, przefiltruj. I gotowe!Źródło: Świat kobiety