Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimą, kiedy będziemy chcieli przypomnieć sobie zapach lata wystarczy odkorkować butelkę takiego trunku - obłędne doznania zapachowo/smakowe gwarantowane :)
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 87
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 85
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5505
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 665
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 87
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 85
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5505
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 665
Składniki
Puryści nalewkowi proszeni są o odwrócenie wzroku ponieważ jest to nalewka robiona niejako "na odwrót". Tzn najpierw cukier później spiryt, niemniej jest to wielokrotnie sprawdzony sposób - wychodzi bomba.
2k oczyszczonych z szypułek i umytych truskawek umieszczamy w słoju i zasypujemy 200g cukru. po czym mieszamy. Zostawiamy w tym stanie na ok 3 dni, aż truskawka puści sok, ale pamiętamy aby 24h wcześniej przygotować spirytus:
Do litra spirytusu 60-70% dodajemy liście z jednej gałązki mięty. Trzymamy je tam 24h i przelewamy. To ważne, aby nie przesadzić z ilością mięty, w przeciwnym razie nasza nalewka nabierze "mydlanego" smaku.
Tak przygotowany spirytus dajemy do truskawek które powinny już puścić cały sok.
Całość trzymamy w słoju 3-4 tygodnie aż truskawki zrobią się całkiem białe. PO tym czasie przelewamy do butelek. Nalewka gotowa jest do picia od razu, ale najpeiej smakuje kiedy odstoi przynajmniej pół roku, czyli w sam raz na zimę