Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis naszych pradziadów, na idealną nalewkę z truskawek.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Dwa kilogramy bardzo dojrzałych truskawek przebrać i szybko umyć na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do gąsiorka. Wlać pół litra spirytusu i pół litra wódki razem wymieszanych. Pozostawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Po dłuższym trzymaniu małe pesteczki na owocach wytworzą goryczkę. Po 24 godzinach nalew zlewamy. Owoce wycisnąć i przefiltrować przez bibułę filtracyjną.
Przygotować syrop z pół kilograma cukru i szklanki wody. Zagotować, wyszumować. Nalewkę delikatnie wlać do gorącego syropu, ciągle mieszając. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić w zimnej wodzie lub lodzie. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Można zalać parafiną. Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Czas przygotowania: 1 miesiąc