Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 111
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 357
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 111
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 357
Składniki
Polecam ten napój nierozcieńczony jak i w rożnych kompozycjach i proporcjach. Najlepsza bazą do lemonkówki jest destylat domowy- u mnie z winogron- czyli grappa.
Pokroiłam lemonki na połówki i ćwiartki, do osobnego naczynia wycisnęłam z nich sok. Z kilograma wyszło mi 600ml soku. zalałam je destylatem i poczekałam dwa tygodnie.
Po dwóch tygodniach, odlałam napój a lemonki wycisnęłam przez lniana ściereczkę. Dolałam 400 ml wody aby uzyskać 35%. Zależy co kto lubi. Napój jest bardzo wytrawny i aromatyczny. Można się nim delektować bez dodatków, jak i z napojami gazowanymi. Smacznego :)