Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelówka znana również pod nazwą przepalanka to wysokoprocentowy alkohol wykonany ze spirytusu i skarmelizowanego cukru. Dawniej przepalanka była jednym z najpowszechniejszych trunków. Obecnie mało kto o niej pamięta. Doskonały dodatek do śledzika, kiszonek oraz słodkich deserów. Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 196
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 213
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 196
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 213
Składniki
Cukier wsyp na suchą patelnię, podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelu. Rozpuszczonego cukru nie mieszaj.
Wodę zagotuj. Rozpuść w niej karmel i cukier waniliowy. Dodaj szczyptę soli. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do wody z karmelem dodaj spirytus. Składniki wymieszaj i przelej do butelek. Karmelówkę odstaw na 3 dni do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku.