Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzane wino z cytrusami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Wino przelej do sporego garnka, dodaj cynamon sproszkowany oraz korę, goździki (resztę odłóż do dekoracji), skórkę z pomarańczy, anyż. Zacznij podgrzewać. Gdy na powierzchni zacznie się tworzyć pianka, zestaw z ognia (wino nie może się zagotować)
Owoce sparz wrzątkiem, a następnie dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj. Możesz je przekroić i wycisnąć z nich sok do wina lub pokroić i dodać do napoju (wtedy pomarańcze pokrój np. na plastry lub ćwiartki, a cytrynę w cienkie półksiężyce). Lekko ostudź, dodaj miód, wymieszaj.
Gotowy napój możesz dodatkowo doprawić do smaku cukrem. Wlej do dużych szklanek (najlepiej z uchem).
SPRÓBUJ TEŻ: Grzane wino z cytrusami możesz doprawić również szczyptą cukru waniliowego.Źródło: Świat kobiety