Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zasadzie nie są to świąteczne koktajle, ale doskonale sprawdzają się na każdą okazję. Wszystkie charakteryzują się lekkością i doskonałym smakiem, wynikającym z połączenia przecieru lub świeżego soku owocowego z szampanem, prosecco lub winem musującym. Wszystkie cztery powstały w północnych Włoszech, trzy z nich w Wenecji, w Harry's Bar, a twórcą Belliniego był właściciel baru Giuseppe Cipriani, spod którego reki wyszły nie tylko znane do dzśi na całym świecie koktajle, ale także np. carpaccio. Koktajl Puccini jest dziełem barmana Renato Hausmanna, również z Harry's Bar, podobnie jak koktajl Rossini. Koktajl Donizetti powstał natomiast w Bergamo.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Bellini Oryginalny Bellini sklada sie z przecieranych bialych brzoskwin i szampana lub prosecco. Stosunek mieszania wynosi 1/4 brzoskwin do 3/4 prosecco. Aby uzyskać typowa korone zaleca sie uzyc mrozonego puree brzoskwiniowego i zimnego prosecco. Brzoskwinue (swieze lub z odcedzone z puszki) zblendowac, zamrozic a nastepnie zmieszac z zimnym wytrawnym szampanem, winem musujacym lub lub prosecco.
Donizetti Morele pozbawic pestek, zblendowac, skladniki oprócz szampana wymieszac na lodzie. Przecedzic do kieliszka, dopełnic szampanem.
Puccini Swiezo wycisniety, zimny sok z mandarynki wlac do kieliszka do szampana. Napełnic kieliszek zimnym winem musujacym, szampanem lub prosecco.
Rossini Truskawki pozbawic szypulek i zblendowac. Kto chce, moze nieco oslodzic puree, dodajac do kazdych 3 truskawek po jednej plaskiej lyzeczce cukru lub odrobine soku z cytryny. Przelozyc puree do shakera i wypelnic go do polowy lodem. Dodac 125 ml prosecco. Ostroznie wymieszac prosecco z puree - nie wstrzasac ani nie mieszac za duzo. Wlac koktajl do szklanki przez sitko i zupełnic dodatkowym lykiem prosecco, aby koktajl musowal.