Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Są smaczne, kruche i chrupiące, a przy tym ładnie sie prezentują.
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 330
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 284
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 330
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 284
Składniki
Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie sczerniały. Wyjmujemy po jednym i kroimy je w cienkie paski, ale nie do końca, tak, aby ziemniak trzymał się razem. (potrzebny jest ostry nóż i duża łyżka, na której umieszczamy ziemniaki, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca Oliwę łączymy z rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki układamy na blasze i przy użyciu silikonowego pędzla smarujemy je oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika na 30 minut, jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 180°C. Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je posypać szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem.