Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na przepyszne włoskie pesto prosto ze słonecznej Ligurii, gdyż z tamtego regionu wywodzi się ta słynna na cały świat potrawa. Uwaga, co do przepisu - pesto tradycyjnie robi się w moździeżu, lecz jeśli ktoś nie posiada takiego sprzętu w swojej kuchni lub - zwyczajnie - nie ma czasu i ochoty na ubijanie, można wrzucić składniki do kuchennego blendera i wszystko zblendować na kremową masę.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Liście bazylii umyć i delikatnie osuszyć.
Parmezan zetrzeć na tarce.
Do startego parmezanu dodać Pecorino i wymieszać.
Czosnek i sól umieścić w moździeżu i ubijać razem do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać orzeszki piniowe i kontynuować ubijanie.
Dodać część liści bazylii i ubijać, wykonując ruchy rotacyjne, zataczając coraz większe koła.
Wrzucić resztę liści bazylii i kontynuować ubijanie.
Do moździeża naprzemiennie wsypywać sery i wlewać oliwę z oliwek, cały czas mieszając.
Mieszać do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji i przełożyć pesto do słoika. Przechowywać w lodówce. Smacznego!